(I) İlhan Tarus, günümüz hikâye ve romancılarından olup Tekirdağ doğumludur. (II) Ankara’da “Zafer” adlı bir gazetede bir müddet röportaj ve fıkra yazarlığı yaptı.(III) Yazarlık hayatına tiyatro çalışmalarıyla başlayan, dördü basılmış, on iki piyesi olan sanatçı, şöhretini hikâye ve romanlarıyla sağladı. (IV) Sanatçı, konularını, çoklukla ortave yoksul katlarda sürekli didinmeler içinde yaşayan halkın her günkü hayatından alan realist bir hikâyecidir.Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde sözü edilen sanatçının eserlerinin içeriğine değinilmiştir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “değerlendirme” söz konusudur?
(I) Bu şiirlerin tadına varabilmem için,oldukça fazla çaba harcamam gerekti.(II)Bunların bir yanı ne kadar açık ve yalınsa bir yanı da o kadar karmaşık ve yoğun.(III)Bu noktada, sanatçının öyküleriylebenzerlik görülüyor. (IV) Kitabın sonuna,şiirlerin sezgisel dünyasını ortaya koyacaknotların eklenmesi, yararlı olabilirdi.Yukarıdaki parçayı oluşturan cümlelerin hangisinde bir “öneri” söz konusudur?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir“yakınma” söz konusudur?
1769’da Nicholas Cugnot adında birFransız askeri tarafından karada yol alan ilkmekanik taşıt yapılıncaya kadar karataşımacılığı; katır, at gibi hayvanlartarafından çekilen arabalarla sağlanıyordu.Bu cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargı aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “sezgi, tahmin” söz konusu değildir?
(I) Halka ulaşmamız, operanın halkaseslenen bir sanat olduğunu anlatmamızgerekiyor. (II) Bu da büyük ölçüde halkladaha yakından iletişim kurmamıza bağlıdır.(III)Bu amaçla gelecek yıl bir yarışmadüzenlemeyi ve sahnelenmeye değer görüleneserleri sahnelemeyi düşünüyorum. (IV) Eğerkatılım sağlanırsa, bu tür yarışmaları ileridedaha da çeşitlendirip zenginleştirereksürdürmek istiyorum.Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde bir tasarıdan söz edilmektedir?
Aşağıdakilerin hangisinde karşıtlığı çağrıştıran bir anlatım vardır?
.(I) Her sabah sokağa çıktığımda“İstanbul’da yaşadığım için ne kadar şanslıyım!” diyorum. (II) Belki her gün pek çok sorunla yüz yüze geldiğiniz için bana karşıçıkacaksınız. (III) Ama beni, okumak kadar besleyen, benim için başlı başına bir kitaplık değeri taşıyan kenttir İstanbul. (IV) Ancak bir yandan da içim acıyor İstanbul için. (V)Çözülmeyen ve çözülemeyecek gibi görünen sorunları yüzünden değil bu.Bu parçada I. cümlede öne sürülen düşüncenin gerekçesi (sebebi), numaralanmış cümlelerin hangisinde belirtilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisi bir “tanım”cümlesidir?
Time's up
Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin.
Δ
Henüz yorum yapılmamış.